Personal Branding

Personal branding

Vrijdag 13 mei

Inspiratieworkshop, een cadeautje

Vanmorgen heb ik onverwachts een inspiratieworkshop gevolgd van Bernadette Vrijling van Aserto. Dat kwam zo. Gisteravond was ik bij Weblish voor de training Mailchimp en toen gaf Manuela aan dat er vandaag nog een plekje vrij was en ook dat het kosteloos was. Een cadeautje dus. En zo heb ik deze workshop ook ervaren, als een cadeautje.

Er zaten twaalf vrouwen in het lokaal, bijna allemaal zelfstandig ondernemer. Maar met hele verschillende achtergronden. Alleen daarom al vind ik zo’n sessie boeiend. Als zzp-er ben jij het bedrijf, de product of dienst. Bernadette zelf is authentiek en geeft op een prettige manier training. Er is ruimte voor vragen en om je kwetsbaar op te stellen. Bernadette geeft toelichting vanuit haar eigen ervaring en perspectief.

Profileren

Hoe profileer je je? Dat was de hamvraag deze workshop. Er waren een paar leuke oefeningen om positieve energie te kunnen oproepen, focus aan te brengen en om te ondervinden welke kwalificaties “vreemden” je geven.

Nu heb ik de laatste weken erg veel gelezen en ook verschillende video’s bekeken op het gebied personal branding en online profileren. Maar face to face en de dynamiek samen met een groep brengt toch weer heel wat anders. Meer in dit geval. Zoals waardevolle feedback en tips op mijn pitch. Een pitch die ik overigens in de drie minuten voor ik op het matje stond had opgeschreven.

Scherp randje

Een van de dingen die ik erg interessant vond, is het benoemen van “het scherpe randje”. Het scherpe randje is iets van jou, dat bij jou hoort, maar dat wellicht in de eerste instantie een nadeel zou kunnen zijn voor je opdrachtgevers. Benoem het, accepteer het, omarm het, en probeer het om te buigen. En accepteer dat niet iedereen het hoeft te waarderen.

“Elk nadeel heb zijn voordeel”

Bij Bernadette zelf is het scherpe randje het feit dat ze niet meer zo piepjong is. Over de 50. Ze heeft een video waarin ze zichzelf profileert en daar komt ze energiek en levendig over. Op die manier laat ze het wel zien zoals het is, maar haal je een mogelijk vooroordeel ook meteen uit de lucht. Bijv. ouder dan 50 en dus langzaam, sloom, ouderwets en stoffig…

Zelf word ik ook 50 dit jaar, dus een herkenbaar punt.

Wat is mijn scherpe randje?

De focus in deze workshop heb ik gelegd op mijn wens om iets met locatie onafhankelijk werken te doen. Zelf werk ik ook (gedeeltelijk) locatie onafhankelijk. Soms zit ik op de boot als een kandidaat of opdrachtgever belt. Misschien vindt niet iedereen dat prettig. Maar dat hoort bij mij en dat is hoe ik het wil werken.

Een ander scherp randje kwam ook bij me op. Ik ben een “wannabe Digital Nomad”. Wannabe op beide punten welteverstaan. Maar juist ook op het digitale vlak. Ik doe mijn best om me op het digitale vlak te ontwikkelen. Dat is leuk, maar soms ook frustrerend. Esther Jacobs (zelf een echte Digital Nomad en schrijfster van verschillende boeken hierover), zei vorige week tegen mij: “Deel  je zoektocht. Laat mensen weten dat je hier mee bezig bent.”  Mijn relatieve digitale onhandigheid en de weg die ik bewandel om me hierin te ontwikkelen, is mogelijk interessant voor andere mensen. Herkenning wellicht? En als ik deel wat ik heb geleerd en waar ik het gevonden heb, hoeft iemand anders dat wiel niet opnieuw uit te vinden.

Twee scherpe randjes dus, om mee aan de slag te gaan.

Rose waterdruppel

De Pitch

Mijn pitch zorgde ook voor een eyeopener. En dat is dat ik weer veel te hard wil gaan. Ben in mijn hoofd alweer een paar stappen verder.

De pitch die ik geformuleerd had:

Deskundige op het gebied van locatie onafhankelijk werk. 

Ik breng bedrijven die op zoek zijn naar flexibel en gekwalificeerd talent samen met zelfstandige, ondernemende professionals die graag (gedeeltelijk) onafhankelijk van plaats of tijd willen werken.

Waar ik met deze formulering meteen al tegenaan loop, is dat ik hier te maken heb met twee doelgroepen die in basis andere behoeften hebben. En ook anders benaderd willen worden. Bovendien ben ik nog lang niet zo ver dat ik er ook in kan bemiddelen. Focus dus. Eerst maar die expert worden!

Focus

Mijn hoofd tolt onderweg naar huis. Hoe nu verder? Bemiddelen van mensen vind ik leuk en doe ik ook al. Dat kan ik dus gewoon blijven doen. Ook gedeeltelijk vanuit de boot.

Laat ik nu eerst maar die expert worden op het gebied van locatie onafhankelijk werk. Een platform opzetten. In de eerste instantie gericht op de mensen die op deze manier willen werken en leven. Dat wordt www.locatieonafhankelijkwerk.nl. Dan ga ik de komende tijd voldoende interessante content verzamelen om er wat mee te kunnen doen.

Segmentatie

Voor mezelf op een rijtje gezet:

Www.morganeofsark.com 

Gezellige website met de meiden over zeilen, lifestyle, reizen en boatlife. Vooralsnog uitsluitend hobbymatig.

Deze website is sinds kort online, maar moet verder opgebouwd worden. Daar hebben we ook een tap Wanna-beez onder. Dat gaat over onze dromen en ambities. Daar kan ik ook de persoonlijke blogs neerzetten waarin ik mijn stappen op weg naar een “Digital Nomad” zet.

Www.locatieonafhankelijkwerk.nl

Platform waarin ik alles deel dat ik tegenkom op het gebied van locatie onafhankelijk werk. In de eerste instantie als inspiratiebron, maar met als doel om er uiteindelijk iets meer mee te gaan doen, zoals het bemiddelen voor functies (of taken) die niet tijd- of plaats afhankelijk zijn. Wellicht ook een adviesrol hierin richting het bedrijfsleven.

Het nieuwe logo van ETC

Het nieuwe logo van ETC

 

4 antwoorden
  • Elvira Tibboel
   Elvira Tibboel zegt:

   Ha Manuela, Dank je wel voor een reactie en het compliment. Er komt overigens weer een nieuw blogje aan over wat ik vorige week bij jullie heb geleerd :-)!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *