25 mei 2016

Digitale snelweg of hobbelig landweggetje?

De weg van Wannabe naar Digital Nomad heeft zo z’n hobbels. Maar na elke hobbel komt wel weer een vlak en geasfalteerd stukje. Om beter locatie onafhankelijk ofwel digitaal te kunnen werken, wandel ik stevig door op deze weg. Soms wat onzeker en soms bijna euforisch. Maar die stip aan de horizon, blijft gelukkig steeds zichtbaar.

Ups and downs

Ups and downs

WordPress

Mijn volgende stap is het kunnen werken met WordPress. WordPress is een Content Management Systeem waarmee je “heel makkelijk” een website kunt bouwen en onderhouden.

Deze maand volg ik de training “WordPress voor beginners” bij Weblish in Utrecht. Zo snap ik beter hoe ik onze website “www.morganeofsark.com kan vullen en bijhouden. En ik ga mijn eigen website www.etcconsultancy.nl maken. Manuela van Weblish legt alles heel fijn en helder uit. Leert ons de essentiële dingen, zonder dat het te ingewikkeld wordt. Wat het extra leuk maakt, is dat je met meerdere ondernemers/zzp-ers in een groepje zit. Je leert van elkaar, inspireert elkaar. Want het maken van een website dwingt je tot focus. Wie is je doelgroep? Welk probleem los je voor ze op? Daar komen interessante gesprekken uit voort.

Natuurlijk duizelt het me af en toe. Dan zit ik met mijn handen in het haar naar het scherm te kijken. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat ik het onder de knie kan krijgen. En ik heb er ook oprecht veel plezier in. Het is toch onwijs gaaf dat je gewoon zelf een website kan maken!

Wordpress and Water

WordPress and Water

Pixabay en Pixlr

Na de WordPress training blijf ik bij Weblish aan mijn website werken. Erg handig voor als je vastloopt. Wat ook om de haverklap gebeurt… Maar toch kom ik steeds iets verder. Ik ben vanmiddag vooral druk bezig met het zoeken en selecteren van rechtenvrije foto’s. Dat kan onder andere op Pixabay. Daarna bewerk ik ze op Pixlr express. Dat is een gratis online tool waarmee je foto’s en afbeeldingen kan editen. De foto’s op de site moeten namelijk bepaalde afmetingen hebben. En zo vliegt de dag om.

Workshop over bloggen

‘s Avonds is er onder het genot van pizza en een biertje een workshop over bloggen. Helma van Het
Blogbureau vertelt ons de do’s en don’ts van het bloggen. En aangezien bloggen een soort van nieuwe hobby van me is geworden, wil ik wel horen hoe het nu eigenlijk moet.

Blogonderwerpen blijken geen probleem. Ideeën genoeg. Maar je moet wel tijd inplannen om regelmatig een blog te produceren.

Dat kan met een blogplanner. Dit is een systematische werkwijze waarbij je:

* het onderwerp bepaalt;
* de zoekterm vaststelt (voor de vindbaarheid op Google);
* ideeën opschrijft over te gebruiken afbeeldingen;
* bedenkt via welke social media je het gaat verspreiden;
* en uiteraard een publicatiedatum vastlegt.

Zo kun je vooruit werken als je inspiratie hebt en wordt je “gedwongen” om gestructureerd te werken.

Briljante Blogtitel

De titel van het blog is van doorslaggevend belang. Dat bepaalt of mensen het gaan lezen of niet. Het moet dus een briljante blogtitel zijn. En hoe ziet een briljante blogtitel eruit?

Het moet voldoen aan een aantal kenmerken:

1. Bevat cijfers (oeps, heb ik niet in mijn titel…)
2. Lengte is 5 tot 9 woorden
3. Is negatief geladen
4. Is heel duidelijk
5. Bevat relevante zoektermen

Mmmm. Nog werk aan de winkel dus. Misschien de titel veranderen in: “3 redenen waarom dit geen briljante blogtitel is?”

Inspiratie

Het was weer een inspirerende dag. Veel geleerd en gedaan. Leuke gesprekken gevoerd. Nu aan de slag om alles wat ik vandaag heb geleerd uit te voeren. Dat kost tijd. Maar ach, het leven van een Wannabe gaat niet altijd over rozen.

Waves and Wind